x
Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Osmanlı Devleti Padişahları: Yükselme Dönemi
25.01.2017

Osmanlı Devleti Padişahları: Yükselme Dönemi

Osmanlı padişahlarını kısaca tanıdığımız yazı serisinde bu yazımızda yükselme dönemi padişahlarına bakacağız. Yükselme dönemi diye tabir ettiğimiz dönem Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiği yıl olan 1453 ile başlar ve kimisine göre Kanuni'nin öldüğü 1566 kimisine göre ise  sadrazam Sokullu Paşa'nın öldüğü 1579 yılına kadar devam eder.  Biz bu yazımızda 1453-1579 arasını baz alacağız. Buna göre yükselme dönemi ilk padişahı Osmanlı'nın yedinci padişahı olan Fatih Sultan Mehmed'dir. II. Selim'den sonra gelen III.Murad döneminde Sokullu Mehmed Paşa'nın ölmesi ile duraklama dönemi başlamaktadır.

Kuruluş dönemi (1299–1453)

Yükselme dönemi (1453–1579)

Duraklama dönemi (1579–1699)

Gerileme dönemi (1699–1792)

Dağılma dönemi (1792–1922)

7. Padişah: II. MEHMED (FATİH)          

Doğum-Ölüm Yılı: 1432-1481                    

Doğum-Ölüm Yeri: Edirne-Gebze                    

Saltanat Yılları: 1444-1446 / 1451-1481                   

Babası: II. Murad                             

Annesi: Hüma Hatun

.

.

Babası II. Murad'ın barışı sağladığı düşüncesi ile tahtan çekilmesi üzerine küçük yaşta ilk defa tahta çıkan II. Mehmed Hıristiyanların tekrar savaş hazırlıklarına girmesi ve bazı paşaların II. Murad yanlısı politikası nedeniyle tahtı tekrar babasına devretmiş ve ancak 1451'tam anlamıyla makamını geri elde edebilmiştir. Onun ilk ve en büyük başarısı hepimizin bildiği üzere İstanbul'u fethederek Bizans olarak bildiğimiz Doğu Roma İmparatorluğu'na son vermiş olmasıdır. Bu sefer için büyük hazırlıklar yapıldı. Günümüzde Bebek sahilinde bulunan ve Boğaziçi Üniversitesi'nin hemen yakınındaki Rumeli Hisarı'nın yapılması, "Şahi" denen Bizans surlarını yıkan büyük topların döktürülmesi ve surları aşmak için hareketli kulelerin inşa ettirilmesi bu hazırlıklardandır. Yine gemilerin karadan yürütülerek Haliç'e indirilmesi de stratejik olarak önemli bir manevra olmuştur. İstanbul 29 Mayıs 1453'te fethedilmiştir.

.

.

Fatih dönemi İstanbul için büyük bir yenilikler silsilesi getirmiştir. Ayasofya'nın camiye çevrilmesi ve Topkapı Sarayı'nın inşası en önemli gelişmelerdir. Fatih semtindeki 18. yüzyılda restore edilen Fatih Cami de ilk defa onun döneminde inşa edilmiştir. Padişahın gücünü ön planda tutmak için Türk kökenli görevlilerin yerlerini devşirme kökenlilere bırakması bu dönemde başlamıştır. Yine aynı şekilde kardeş katli de devletin güçlü bir padişah tarafından yönetilmesi için uygun görülmüştür.

.

.

Fatih, Balkanlarda da topraklar elde etmiş ve Anadolu'da Trabzon Rum İmparatorluğu'na da son vermiştir. Otlukbeli Savaşı'nda Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ı mağlup etmiştir. Onun döneminde Osmanlı Devleti'nde kültür, sanat ve bilim alanında da önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Fatih'in hocası ise meşhur alimlerden Akşemseddin'dir.

.

Kader: Çok yaramaz bir çocuk olan II. Mehmed’e, babası II. Murad Han:

“Ne kadar yaramaz bir çocuksun, senden adam olmaz” diye çıkışır.

Mehmed’in orada bulunan ve velâyet sırrıyla kalp gözü açık olan hocası Akşemseddin ise gülümseyerek şöyle söyler:

“Peder ne der, kader ne der."

.

Gönül fetheden İstanbul: Fatih’e sorarlar:

 – İstanbul’u niçin fethettin?

Cevap verir:

– Çünkü önce o benim gönlümü fethetti.

 

.

8. Padişah: II. BAYEZID   

Doğum-Ölüm Yılı: 1447-1512                      

Doğum-Ölüm Yeri: Dimetoka-Havsa      

Saltanat Yılları: 1481-1512                   

Babası: II. Mehmed                           

Annesi: I. Gülbahar Hatun

.

Amasya'da şehzadelik yaptı ve iyi bir eğitim aldı. Genel olarak mistik ve şairane yaşam sürdüğü bilinir. Onun en büyük sorunu kardeşi ile olan çekişmesi idi. Cem Sultan olayı uzun bir süre kendisini uğraştırmıştır ve nispeten pasif bir politika izlemesinin sebeplerinden de biridir. Memlüklülerle de savaştı ama bu hiçbir zaman tam anlamıyla topyekun bir savaşa dönüşmedi. Beş kere sefere çıkmıştır. İçeride Şahkulu isyanını bastırdı ve İspanya'dan kovulan Müslümanlara yardım eli uzattı. 1509 büyük İstanbul depremi dönemin kötü olaylarının başında gelmektedir. İstanbul'daki Bayezid Camii onun döneminde yapılmıştır.

.

Gül Baba ile Diyalog: Evliya Çelebi'nin anlattığına göre, Sultan II. Bayezid 1481 yılının bir kış günü Galata sırtlarında avlanırken son derece bakımlı ve güllerle süslü bir bahçe ve içinde köhnemiş küçük bir kulübe gördü. Kulübede mola veren Sultan, buranın sahibi Gül Baba ile tanışır ve onu, bahçeye gösterdiği özenden dolayı ödüllendirmek istediğini söyledi. Gül Baba da padişahına sarı ve kırmızı iki adet gül vererek, bu bahçeye bir okul ve hastane yaptırmasını istedi. Galata Sarayı Ocağı (günümüzde Galatasaray Lisesi) böylece kuruldu ve Yavuz Sultan Selim'in oğlu Kanuni Sultan Süleyman da dahil olmak üzere tüm şehzadeler, şehzadelerin çocukları ve önemli devlet görevlileri ilk ve orta eğitimlerini burada aldılar.

.

9. Padişah: I. SELİM (YAVUZ)        

Doğum-Ölüm Yılı: 1470-1520                      

Doğum-Ölüm Yeri: Amasya-Çorlu                  

Saltanat Yılları: 1512-1520                   

Babası: II. Bayezid                          

Annesi: II. Gülbahar Sultan

.

Hazine: Yaygın bir efsaneye göre; hazinenin kapısını mühürledikten sonra, şöyle vasiyet etmiştir: "Benim altınla doldurduğum hazineyi, torunlarımdan her kim doldurabilirse kendi mührü ile mühürlesin, aksi halde Hazine-i Hümayun benim mührümle mühürlensin." Bu vasiyet tutulmuş, o tarihten sonra gelen padişahların hiçbiri hazineyi dolduramadığından, hazinenin kapısı Osmanlı'nın yaklaşık 400 yıl sonraki iflasına kadar Yavuz'un mührüyle mühürlenmiştir.

Şiir:

Sanma şahım /herkesi sen / sadıkane / yar olur

Herkesi sen / dost mu sandın / belki ol / ağyar olur

Sadıkane / belki ol / alemde bir / dildar olur

Yar olur / ağyar olur / dildar olur / serdar olur "

Yavuz Sultan Selim'e ait dizlerdir. Dizelerin ilk kelimeleri yukarıdan aşağıya okunduğunda aynı dizeyi verir. Divan edebiyatında bu özelliğe "vezn-i aher" denir.

.

Ya Sen Bizi Kiminle Sanırdın?: Yavuz Sultan Selim, kısa fakat dolu dolu geçen hayatında küçük bir çıbana yenik düşer. Son anlarında yanında yakın arkadaşı Hasan Can vardır. Yavuz, Hasan Can’a sorar:

- Hasan bu ne hâl?

- Şimdi Allah ile birlikte olma zamanıdır sultanım!

Selim'in cevabı oldukça düşündürücüdür.

- Bre Hasan, sen bunca zamandır, bizi kiminle bilirdin?!

 

10. Padişah: I. SULEYMAN (KANUNİ)    

 

Doğum-Ölüm Yılı: 1494-1566                    

Doğum-Ölüm Yeri: Trabzon-Zigetvar      

Saltanat Yılları: 1520-1566                   

Babası: I. Selim                               

Annesi: Ayşe Hafsa Sultan

.

Batıda "muhteşem" bizde ise "Kanuni" olarak bilinen I. Süleyman 46 sene ile saltanatta en uzun kalan padişahtır. Aynı zamanda en çok sefere çıkan padişahtır. Saltanatı boyunca çıkan isyanları bastırmayı başardı. Rodos'u ve Belgrad'ı fethetti, Mohaç Meydan Savaşı'ndan Macarları mağlup etti, Almanya seferine çıktı ve Viyana ilk kez kuşatıldı ama alınamadı. Fransa kralına yardım eli yine onun döneminde uzatıldı. Hem doğuda hem batıda birçok mücadele içinde oldu. Barbaros Hayrettin Paşa onun döneminde Osmanlı hizmetine girdi ve denizde Preveze zaferi elde edildi. Mimar Sinan'ın kalfalık eserim dediği Süleymaniye Cami onun döneminde inşa edildi. Sayısız seferler içinde bulundu. Dönemin en önemli simaları eşi Hürrem Sultan, idam edilen oğlu Şehzade Mustafa ve yine idam edilen Pargalı İbrahim Paşa'dır. Dönemin başlıca şairleri arasında Fuzûlî, Bâki, Pir Sultan Abdal ve Bağdatlı Ruhi gibi isimler yer almaktadır. "Muhibbî" mahlasıyla şiirler yazan Süleyman'ın bir de divanı vardır.

.

.

Bir Beyit:

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi

Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi.

.

Kanuni’nin Nezaketi: Kanuni, Süleymaniye Camii’nin temelini atarken yanında bulunan Şeyhülislam Ebusuud Efendiye:  “Hocam, bu işe benden daha layıksınız, yapılacak caminin temel taşını siz koyunuz” dedi.

Bir şaheser olan Süleymaniye Camii bittikten sonra Mimar Sinan’a da şöyle dedi: “Bu camii şerifeyi sen yaptın. Kapılarını ibadete açmak da senin hakkındır”

 

11. Padişah: II. SELİM (SARI)          

Doğum-Ölüm Yılı: 1524-1574                    

Doğum-Ölüm Yeri: İstanbul-İstanbul      

Saltanat Yılları: 1566-1574                   

Babası: I. Süleyman                          

Annesi: Hürrem Sultan

.

Manisa ve Konya'da şehzadelik yaptı. Babasının vefatı üzerine tahta geçti ve kendi vefatına kadar tahtta kaldı. Turgut Reis ve Sokullu Mehmed Paşa gibi isimler onun döneminin en önemli isimleridir. Sakız ve Kıbrıs adaları fethedilse de İnebahtı'da bir deniz mağlubiyeti yaşandı ancak donanma başarılı bir şekilde tekrar inşa edildi. Bizzat sefere çıkmayan ilk padişahtır. "Selîmî" mahlasıyla şiirler yazan II. Selim'in bir de divanı vardır. Mimar Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Cami Edirne'de onun döneminde inşa edilmiştir.

.

Duraklama Dönemi padişahlarına bir sonraki yazımızda III. Murad ile devam edeceğiz.

Blog Son Eklenenler
Selahaddin Eyyubi Kimdir ?

Selahaddin Eyyubi Kimdir ?

Dizi aksesuarları

Selahaddin Eyyubi Eyyubi hanedanının kurucusu ve ilk hükümdarıdır. 1187 yılında Kutsal Toprakları Haçlılardan geri almak için bir ordu kurdu ve ordusuyla birlikte 4 Temmuz 1187'de gerçekleşen Hıttin Muharebesi'nde Kudüs Kralı Lüzinyan Kralı Guy'ın ordusunun büyük bir kısmını yok etti. 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Haçlıların elinden alarak bölgedeki 88 yıllık Hıristiyan egemenliğine son verdi ve şehri İslam dünyasına geri verdi. Üçüncü Haçlı Seferi Selahaddin'in ordusu Frank mevzilerini kuşatıyordu, ancak sonunda Philip ve Richard'ın ordularının gelişi dengeyi Haçlılar lehine değiştirdi. Şehir nihayet 12 Temmuz 1191'de Selahaddin'in filosunun büyük kısmını oluşturan 70 geminin ele geçirilmesiyle ele geçirildi.Haçlılar daha sonra güneye, Kudüs'e doğru yürüdüler ve sahil boyunca ilerlerken Selahaddin'in ordusunu taciz ettiler. Daha sonra 7 Eylül 1191'de Arsuf ovasında büyük çaplı bir savaş yaşandı. Haçlılar zaferi kazandı, ancak Müslümanların kayıpları önemli değildi. Ne Acre ne de Arsuf, Selahaddin'in ordusuna ciddi hasar vermemiş olsa da, arka arkaya iki yenilgi ve ardından Ağustos 1192'de Jaffa'nın I. Richard tarafından ele geçirilmesi, Selahaddin'in çağdaşları arasındaki itibarını zayıflattı. İslam Dünyası'nı Birleştirmek Mısır Sultanı olan Selahaddin, Nureddin'in Suriye'deki muzafferiyetini 1174'te Şam'ı zaptetmesiyle tekrar etti. Selahaddin, Sünni Ortodoksluğun koruyucusu olduğunu ilan etti ve onun Kahire'deki Şii halifesini vazifeden alması ve devletini Sıkı İslam hukukuyla teşkilatlandırılması bu iddiaya ciddi bir ağırlık verdi. Vefat ve Mirası Selahaddin, kısa bir süre sonra 4 Mart 1193'te Şam'da öldüğü için Haçlıların ayrılışından yararlanamadı. O zamanlar sadece 55 veya 56 yaşındaydı ve muhtemelen onlarca yıl süren kampanyalar nedeniyle fiziksel yaralanmalardan ölmüştü. Kırılgan ve çoğu zaman istikrarsız olan Müslüman Birliği, ana liderinin ölümünden sonra hızla dağıldı.

Devamını Oku
17.10.2023
Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir, Hayatı ve Zaferleri

Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir, Hayatı ve Zaferleri

Anı Yüzük Tarih

Büyük Türk denizcisi Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatı ile ilgili bilmedikleriniz bu yazımızda sizi bekliyor!

Devamını Oku
05.06.2023
Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Anı Yüzük Tarih

Malazgirt kahramanı büyük komutan Sultan Alparslan'ın hayatı bu yazımızda!

Devamını Oku
31.08.2021
Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi Dönemsel Bazı Sembol ve Motifler

Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi Dönemsel Bazı Sembol ve Motifler

Dizi aksesuarları

TRT'de kısa bir süre sonra seyircisiyle buluşacak olan " Uyan ış : Büyük Selçuklu " dizisi, toplumun tarih nostaljisini yeniden harekete geçirecek bir motivasyonla gelmektedir. Büyük Selçuklu Dönemi , başarılarını ve zaferlerini birçok sembolle ve motifle kodlayarak tarihsel kayıtlara geçen önemli bir dönemdir. Aksesuar tarafında da değerlendirilebilecek ve insanların tarihle yeniden buluşmasını ve bütünleşmesini sağlayacak o sembol ve motiflerden bazılarını blog yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını Oku
28.09.2020
Mistik Topaz Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mistik Topaz Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Taşlar

Doğadan aldığı enerjisiyle ve güçlü imajıyla nesiller boyu ilgi odağı olan Mistik Topaz'ın hikâyesine göz atın! 

Devamını Oku
31.10.2019
Zultanit Taşı (Sultan Taşı) Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zultanit Taşı (Sultan Taşı) Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Taşlar

İsmini Osmanlı padişahlarından alan ve otoritenin ışıltılı bir timsali olarak konumlanan Zultanit (Sultan) Taşı'nın ihtişamlı hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
31.10.2019
Malakit'in Kesif Hikâyesi

Malakit'in Kesif Hikâyesi

Doğal Taşlar

Yüzyıllar boyunca doğada varlığını sürdüren ve tinsel misyonunu insan bedenine taşıyan Malakit'in kesif hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
30.10.2019
Kaplangözü Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Kaplangözü Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Doğal Taşlar

Doğadan aldığı enerjisiyle insana ilham kaynağı olan Kaplangözü Taşı'nın hikâyesini sizler için yazdık!

Devamını Oku
30.10.2019
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.