x
Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Büyük İnsanlık Dramı: 21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü
20.05.2016

Büyük İnsanlık Dramı: 21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü

“Yorgun düştüler savaşmaktan.
Çağrılar yaptılar tüm insanlığa.
Sağır olmuştu insanlık seslerini duyuramadılar.
Sonunda yenildiler...
Sağ kalanlar döküldüler Karadeniz’in Kesç, Anapa, Tuapsi, Soçi iskelelerine...
Kendilerini alacak Osmanlı teknelerini, savaş artığı köhne Rus gemilerini beklemeye durdular.
Nar taneleri gibiydiniz…
Aylarca süren bekleyişinizde önce salgın hastalıklar vurdu sizleri
öyle mi benim güzel babaannem!
Kimi paragöz gemicilerin küçücük teknelere zebun düşmüş 50 - 60 kişiyi tıka basa doldurup;
Sonradan Karadeniz’in azgın sularına boşaltıp bu mecalsizleri,
yeni bir yükün iştahıyla iskelelere döndüklerini okudum tarih kitaplarında…
Senin ölünceye kadar balık yememen bundan mıydı benim güzel babaannem!”
-Babaanneye Ağıt, Mehmet Bozkurt-

 

Uzun süren Rus-Kafkas savaşları sonucu Kafkaslar yenik düştü ve 21 Mayıs 1864’te Çerkesler, Rusya tarafından büyük bir sürgün ile soykırıma maruz bırakıldı. Yaklaşık 2 milyona yakın insan, anayurtlarını ardında bırakarak başta Anadolu olmak üzere sürgün coğrafyalarına doğru yola çıktı. Kapasitelerinin çok üstünde yolcu sayısı ile yola çıkan teknelerle 500 binden fazla insan Karadeniz’in karanlık sularına gömüldü.


cerkes surgunu 1864


Deniz yoluyla Taman, Tuapse, Anapa, Tsemez, Soçi, Adler, Sohum, Poti, Batum, Trabzon, Samsun, Sinop, İstanbul, Varna, Burgaz ve Köstence limanlarına varabilmeyi başaran Çerkesler ise buralarda kendilerine hazırlanan kamplara yerleştirildi. Fakat açlık ve salgın hastalıklar sebebiyle günden güne yüzlercesi hayata veda etti. Çerkes sürgününe tanıklık eden yaşlı bir Çerkes’in sözleri, yaşananların vehametini ortaya koymaktadır;

“Deniz kenarında yedi yıl boyunca atılmış insan kemikleri vardı. Kargalar erkek sakallarından ve kadın saçlarından yuvalarını kurarlardı. Deniz yedi yıl boyunca karpuz gibi insan kafataslarını atıyordu. Benim orada gördüklerimi düşmanımın bile görmesini istemem.”


cerkes 1864


Kafkasya’da 150 yılı aşkın süre önce yaşananlar sadece Çerkeslerin, Kafkasyalıların değil dünya halkının bir meselesidir. Çünkü Çarlık rejimi ve SSCB döneminde uygulanan soykırım ve sürgünler, insanlık suçu olup tüm insanlığın ayıbıdır. Çerkes Sürgünü üzerinden 150 yılı aşkın zaman geçse de acıları hep taze kalacaktır.


cerkes surgunu pankart

Unutmadık, unutmayacağız…

Blog Son Eklenenler
Selahaddin Eyyubi Kimdir ?

Selahaddin Eyyubi Kimdir ?

Dizi aksesuarları

Selahaddin Eyyubi Eyyubi hanedanının kurucusu ve ilk hükümdarıdır. 1187 yılında Kutsal Toprakları Haçlılardan geri almak için bir ordu kurdu ve ordusuyla birlikte 4 Temmuz 1187'de gerçekleşen Hıttin Muharebesi'nde Kudüs Kralı Lüzinyan Kralı Guy'ın ordusunun büyük bir kısmını yok etti. 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Haçlıların elinden alarak bölgedeki 88 yıllık Hıristiyan egemenliğine son verdi ve şehri İslam dünyasına geri verdi. Üçüncü Haçlı Seferi Selahaddin'in ordusu Frank mevzilerini kuşatıyordu, ancak sonunda Philip ve Richard'ın ordularının gelişi dengeyi Haçlılar lehine değiştirdi. Şehir nihayet 12 Temmuz 1191'de Selahaddin'in filosunun büyük kısmını oluşturan 70 geminin ele geçirilmesiyle ele geçirildi.Haçlılar daha sonra güneye, Kudüs'e doğru yürüdüler ve sahil boyunca ilerlerken Selahaddin'in ordusunu taciz ettiler. Daha sonra 7 Eylül 1191'de Arsuf ovasında büyük çaplı bir savaş yaşandı. Haçlılar zaferi kazandı, ancak Müslümanların kayıpları önemli değildi. Ne Acre ne de Arsuf, Selahaddin'in ordusuna ciddi hasar vermemiş olsa da, arka arkaya iki yenilgi ve ardından Ağustos 1192'de Jaffa'nın I. Richard tarafından ele geçirilmesi, Selahaddin'in çağdaşları arasındaki itibarını zayıflattı. İslam Dünyası'nı Birleştirmek Mısır Sultanı olan Selahaddin, Nureddin'in Suriye'deki muzafferiyetini 1174'te Şam'ı zaptetmesiyle tekrar etti. Selahaddin, Sünni Ortodoksluğun koruyucusu olduğunu ilan etti ve onun Kahire'deki Şii halifesini vazifeden alması ve devletini Sıkı İslam hukukuyla teşkilatlandırılması bu iddiaya ciddi bir ağırlık verdi. Vefat ve Mirası Selahaddin, kısa bir süre sonra 4 Mart 1193'te Şam'da öldüğü için Haçlıların ayrılışından yararlanamadı. O zamanlar sadece 55 veya 56 yaşındaydı ve muhtemelen onlarca yıl süren kampanyalar nedeniyle fiziksel yaralanmalardan ölmüştü. Kırılgan ve çoğu zaman istikrarsız olan Müslüman Birliği, ana liderinin ölümünden sonra hızla dağıldı.

Devamını Oku
17.10.2023
Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir, Hayatı ve Zaferleri

Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir, Hayatı ve Zaferleri

Anı Yüzük Tarih

Büyük Türk denizcisi Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatı ile ilgili bilmedikleriniz bu yazımızda sizi bekliyor!

Devamını Oku
05.06.2023
Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Anı Yüzük Tarih

Malazgirt kahramanı büyük komutan Sultan Alparslan'ın hayatı bu yazımızda!

Devamını Oku
31.08.2021
Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi Dönemsel Bazı Sembol ve Motifler

Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi Dönemsel Bazı Sembol ve Motifler

Dizi aksesuarları

TRT'de kısa bir süre sonra seyircisiyle buluşacak olan " Uyan ış : Büyük Selçuklu " dizisi, toplumun tarih nostaljisini yeniden harekete geçirecek bir motivasyonla gelmektedir. Büyük Selçuklu Dönemi , başarılarını ve zaferlerini birçok sembolle ve motifle kodlayarak tarihsel kayıtlara geçen önemli bir dönemdir. Aksesuar tarafında da değerlendirilebilecek ve insanların tarihle yeniden buluşmasını ve bütünleşmesini sağlayacak o sembol ve motiflerden bazılarını blog yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını Oku
28.09.2020
Mistik Topaz Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mistik Topaz Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Taşlar

Doğadan aldığı enerjisiyle ve güçlü imajıyla nesiller boyu ilgi odağı olan Mistik Topaz'ın hikâyesine göz atın! 

Devamını Oku
31.10.2019
Zultanit Taşı (Sultan Taşı) Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zultanit Taşı (Sultan Taşı) Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Taşlar

İsmini Osmanlı padişahlarından alan ve otoritenin ışıltılı bir timsali olarak konumlanan Zultanit (Sultan) Taşı'nın ihtişamlı hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
31.10.2019
Malakit'in Kesif Hikâyesi

Malakit'in Kesif Hikâyesi

Doğal Taşlar

Yüzyıllar boyunca doğada varlığını sürdüren ve tinsel misyonunu insan bedenine taşıyan Malakit'in kesif hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
30.10.2019
Kaplangözü Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Kaplangözü Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Doğal Taşlar

Doğadan aldığı enerjisiyle insana ilham kaynağı olan Kaplangözü Taşı'nın hikâyesini sizler için yazdık!

Devamını Oku
30.10.2019
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.