x
Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Nerede O Eski Ramazanlar... :)
22.06.2017

Nerede O Eski Ramazanlar... :)

Bu seneki Ramazan Ayı’nın bitmesine sayılı günler kaldı. Bu haftanın sonunda Ramazan Bayramı’nı karşılayacağız.  Ramazanın son haftasında sizler için eski ramazan geleneklerini derledik.

Çevremizde sıklıkla duyulan bir cümledir. ‘Nerde o eski Ramazanlar’ ya da bayramlar…

eski-meydan

Huzur ve bereket ayı Ramazan’ın  ruhu iftar sofralar, aile ve dostlarla açılan oruçlar, uzayan pide kuyrukları, taze ve sıcak pideyle iftara yetişme telaşı, sahur vakti mahalleden geçen davulcu, iftardan sonra çayın yanına getirilen güllaç, iftar ve sahur menüleri için tavsiyelerde bulunan doktorlar ile yaşıyor ama eskilerde kalmış, birçoğu günümüzde hatırlayan Ramazan geleneklerini araştırdık.

top-patladi

Eski Ramazan gelenekleri arasında efsane gibi en çok anlatılanı iftardan sonra düzenlenen eğlenceler olsa gerek. Teravih Namazı’ndan sonra başlayan bu eğlencelerde çeşitli oyunlar oynanırmış.  Bir tepsi üzerinde ters çevrilmiş 9 fincan ve bu fincanlardan birinin altına saklanan yüzüğü bulma oyununda kaybeden taraf kazanan tarafa sahurda hizmet edermiş. Bir araya gelinen böyle gecelere dede ve ninelerin anlattığı eski hikayeler, masallar ve destanların eşlik ettiği de bilinir. Biraz eski tanıdıkların, biraz da kaf dağının ardındaki devlerin de kulakları çınlardı bu eğlenceli gecelerde.  Çocuklar anlatılan masallarda uykuya dalardı.  Çocukları uykusundan bazen de korkarak uyandıran davulcular geçerdi sonra sokaklardan. Günümüzde davulcular sadece tokmağa vurarak geçiyor ama eskiden ‘Geldi 11 Ayın Sultanı Ramazan’ diye başlayan maniler eşliğinde uyandırırlarmış insanları sahura. Şimdi bahşiş olarak para toplayan davulculara o zaman mendil içinde küçük hediyeler verilir ve sahurluk yiyecekler ikram edilirmiş.

hurma

Çocuklar için düzenlenen bir diğer etkinlik ise gölge oyunu tekniğiyle sergilenen Karagöz ile Hacivat, çeşitli kukla, meddah ve orta oyunları olurdu. Gerçi çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çektiği söylenir.  Bu gösterilerde insan ilişkileri anlatılırdı. İnsanlar hem güldürülür hem de düşündürülürdü bu oyunlardaki repliklerle. Sokaklarda düzenlenen bir eğlencelerde rengerank macun  satan şekerlemelerden de alınırmış.

Eskiden ilk orucunu tutan çocuklara da küçük ödüller verilirmiş. Bu ödüller de genellikle oruçlu olan çocuğun canının çektiği ya da çok sevdiği bir yiyecek olurmuş. Bunun amacı hem oruca teşvik etmek hem de çocukları sevindirmek olarak bilinir. Çocukları oruca alıştırmak amacıyla uygulanan tekne orucunu da unutmamak gerek.  Uzun oruç saatlerinin küçük yaştaki çocuklara ağır ve zor gelebileceğinden dolayı öğle ezanına kadar tutulan bu oruca tekne orucu denirdi. Çocuklar oruçlarını öğlene kadar tutardı. Günümüzde de devam eden bu geleneğe oruca direk vurma adı da verilirdi.

Osmanlı Dönemi’nde Ramazan Ayının yaklaşık 10 gününü kapsayan ‘Huzur Dersleri’ düzenlermiş. Yerini padişahın belirlediği bu derslerde Kuran-ı  Kerim’den ayetler okunur ve tefsir edilirmiş. Daha sonra da cemaatin soruları cevaplanırmış. Günümüzde televizyon programlar aracılığıyla yapılan bu uygulama halkın dini bilgilerini zenginleştirmek hem de kutsal ayda Kuran-ı Kerim’in hatim edilmesini sağlamakmış.

Günümüzde bazı mahallerde ya da belediyelerin ev sahipliğinde büyük iftar sofraları kuruluyor. Ancak bu gelenek eski zamanlarda daha görkemli yapılırmış. 18. Ve 19. Yüzyılda olduğu söylenen zamanlarda özellikle Ege Bölgesi’nde kadınlar bir araya gelir, sokaklarda büyük iftar sofraları kurarlarmış. 140 çeşide kadar yemek olduğu rivayet edilir bu sofralarda. Hurmalar da şehre gemiyle gelirmiş.  İftar ve sahur zamanı komşular birbirlerine sürekli yemek getirip- götürürmüş. En çok da pişi adı verilen hamur kızartmasından yapılırmış. Maddi anlamda iyi durumda olan kimseler ise dar gelirli kişilere iftar verirlermiş ve bakkala olan borçlarını öderlermiş. Fakat, bu yardımlar gizlice yapılırmış.  Yardım eden ve edilen birbirini bilmezmiş.

hacivat-karagoz

Bu geleneklerin bir çoğu unutulmuş olsa da Ramazan ayının kutsal anlamı birlik, beraberlik, sabretmeyi öğrenme, nefsi terbiye etme, yardımlaşma ruhuyla manevi hayatımızda yer alıyor. Bu seneki Ramazan Ayı’nı da noktalamamıza az bir zaman kala Anı Yüzük olarak şimdiden herkese hayırlı ve mutlu bayramlar dileriz. Allah tekrarını nasip etsin.

Blog Son Eklenenler
Selahaddin Eyyubi Kimdir ?

Selahaddin Eyyubi Kimdir ?

Dizi aksesuarları

Selahaddin Eyyubi Eyyubi hanedanının kurucusu ve ilk hükümdarıdır. 1187 yılında Kutsal Toprakları Haçlılardan geri almak için bir ordu kurdu ve ordusuyla birlikte 4 Temmuz 1187'de gerçekleşen Hıttin Muharebesi'nde Kudüs Kralı Lüzinyan Kralı Guy'ın ordusunun büyük bir kısmını yok etti. 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Haçlıların elinden alarak bölgedeki 88 yıllık Hıristiyan egemenliğine son verdi ve şehri İslam dünyasına geri verdi. Üçüncü Haçlı Seferi Selahaddin'in ordusu Frank mevzilerini kuşatıyordu, ancak sonunda Philip ve Richard'ın ordularının gelişi dengeyi Haçlılar lehine değiştirdi. Şehir nihayet 12 Temmuz 1191'de Selahaddin'in filosunun büyük kısmını oluşturan 70 geminin ele geçirilmesiyle ele geçirildi.Haçlılar daha sonra güneye, Kudüs'e doğru yürüdüler ve sahil boyunca ilerlerken Selahaddin'in ordusunu taciz ettiler. Daha sonra 7 Eylül 1191'de Arsuf ovasında büyük çaplı bir savaş yaşandı. Haçlılar zaferi kazandı, ancak Müslümanların kayıpları önemli değildi. Ne Acre ne de Arsuf, Selahaddin'in ordusuna ciddi hasar vermemiş olsa da, arka arkaya iki yenilgi ve ardından Ağustos 1192'de Jaffa'nın I. Richard tarafından ele geçirilmesi, Selahaddin'in çağdaşları arasındaki itibarını zayıflattı. İslam Dünyası'nı Birleştirmek Mısır Sultanı olan Selahaddin, Nureddin'in Suriye'deki muzafferiyetini 1174'te Şam'ı zaptetmesiyle tekrar etti. Selahaddin, Sünni Ortodoksluğun koruyucusu olduğunu ilan etti ve onun Kahire'deki Şii halifesini vazifeden alması ve devletini Sıkı İslam hukukuyla teşkilatlandırılması bu iddiaya ciddi bir ağırlık verdi. Vefat ve Mirası Selahaddin, kısa bir süre sonra 4 Mart 1193'te Şam'da öldüğü için Haçlıların ayrılışından yararlanamadı. O zamanlar sadece 55 veya 56 yaşındaydı ve muhtemelen onlarca yıl süren kampanyalar nedeniyle fiziksel yaralanmalardan ölmüştü. Kırılgan ve çoğu zaman istikrarsız olan Müslüman Birliği, ana liderinin ölümünden sonra hızla dağıldı.

Devamını Oku
17.10.2023
Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir, Hayatı ve Zaferleri

Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir, Hayatı ve Zaferleri

Anı Yüzük Tarih

Büyük Türk denizcisi Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatı ile ilgili bilmedikleriniz bu yazımızda sizi bekliyor!

Devamını Oku
05.06.2023
Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Anı Yüzük Tarih

Malazgirt kahramanı büyük komutan Sultan Alparslan'ın hayatı bu yazımızda!

Devamını Oku
31.08.2021
Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi Dönemsel Bazı Sembol ve Motifler

Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi Dönemsel Bazı Sembol ve Motifler

Dizi aksesuarları

TRT'de kısa bir süre sonra seyircisiyle buluşacak olan " Uyan ış : Büyük Selçuklu " dizisi, toplumun tarih nostaljisini yeniden harekete geçirecek bir motivasyonla gelmektedir. Büyük Selçuklu Dönemi , başarılarını ve zaferlerini birçok sembolle ve motifle kodlayarak tarihsel kayıtlara geçen önemli bir dönemdir. Aksesuar tarafında da değerlendirilebilecek ve insanların tarihle yeniden buluşmasını ve bütünleşmesini sağlayacak o sembol ve motiflerden bazılarını blog yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını Oku
28.09.2020
Mistik Topaz Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mistik Topaz Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Taşlar

Doğadan aldığı enerjisiyle ve güçlü imajıyla nesiller boyu ilgi odağı olan Mistik Topaz'ın hikâyesine göz atın! 

Devamını Oku
31.10.2019
Zultanit Taşı (Sultan Taşı) Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zultanit Taşı (Sultan Taşı) Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Taşlar

İsmini Osmanlı padişahlarından alan ve otoritenin ışıltılı bir timsali olarak konumlanan Zultanit (Sultan) Taşı'nın ihtişamlı hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
31.10.2019
Malakit'in Kesif Hikâyesi

Malakit'in Kesif Hikâyesi

Doğal Taşlar

Yüzyıllar boyunca doğada varlığını sürdüren ve tinsel misyonunu insan bedenine taşıyan Malakit'in kesif hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
30.10.2019
Kaplangözü Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Kaplangözü Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Doğal Taşlar

Doğadan aldığı enerjisiyle insana ilham kaynağı olan Kaplangözü Taşı'nın hikâyesini sizler için yazdık!

Devamını Oku
30.10.2019
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.