x
Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Osmanlı'da Ramazan
22.06.2017

Osmanlı'da Ramazan

İslam dinine göre mübarek gün ve geceleri kapsayan Recep ve Şaban aylarından sonra üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayına kavuşmuştuk. Ramazan ayı İslam'ın beş temel şartından biri olan oruç ibadetine ve mübarek Kadir Gece'sine ev sahipliği yapması bakımından çok önemli ve bereketli bir aydır. Ayrıca Ramazan ayında yapılan hayır hasenat işlerinin ve sosyal sorumlulukların ciddi oranda artması ve fakir ve düşkünün en çok hatırlanıldığı ay olması hasebiyle de ile İslam toplumlarında mühim bir yere sahiptir.



mahya

 

Özel anlamı itibariyle bu aya mahsus gelenekler ve düzenli yapılan işler çeşitli İslam ülkelerinde kendini göstermektedir. Tarih boyunca İslamiyet bayrağını gururla taşıyan en önemli devletlerden biri olan Osmanlı Devleti'nde de Ramazan ayında ön plana çıkan bazı alışkanlıklar mevcuttu. Bu geleneklerden bazılarına şu örnekleri verebiliriz:

Ramazan'ı Kadılar Belirlerdi: Günümüzdeki gibi gelişmiş teknikler olmadığı için Osmanlı döneminde Ramazan'ı zamanın ilim adamları olan kadılar belirliyordu. Ramazan Ayı'nın gelmesi, ayın doğuşuna bağlıydı. Ayı takip eden kadılar, yüksek tepelere çıkıp gözlem yaparak Ramazan Ayı'nın gelişi haberdar ederdi. Haberi müjdeleyenler ödüllendirilirdi.



Diş Kirası: Zenginlerin ev ve konaklarında verdikleri yemeklerde misafirlerden başka fakir halk için de sofra kurulurdu. Gelenler geri çevrilmezdi. Bu kişiler ücretsiz bir şekilde iftar yaptıkları gibi üstüne gümüş yüzük ve kehribar tespih gibi hediyelerle uğurlanırdı. Bunun sebebi sofraya teşrif edip ev sahibine sevap kazandırmaları idi.

minyatur

Zimem Defteri: Zimem defterinin günümüzdeki karşılığına veresiye defteri diyebiliriz. Zengin olan kişiler bir esnaf dükkanına girip defterden rastgele bir ya da birkaç kişi seçerek borçlarını kapatırdı. Bu sayede ödemeyi yapan kişinin sevap kazanması umulurken hem borçlunun hem de alacaklının ihtiyacı karşılanmış oluyordu.

Narh Defteri:  Ramazan ayında halkın çıkarlarını korumak için özellikle gıda maddelerine devlet tarafından bir narh belirleniyordu yani yüksek fiyatları önlemek için devlet tarafından fiyat sabitlemesi getiriliyordu. Fiyatların belgelendiği bu deftere narh defteri deniyordu. Esnaf bu konuda bilgilendirilerek Ramazan ayında da rahat alışveriş sağlanıyordu.

osmanli-halk

Çocukların Orucu: İlk defa oruç tutan çocuklara hem teşvik hem de ödül olarak hediyeler verilirdi. Henüz tam gün oruç tutamayacak çocuklar ise orucu öğrenmeleri ve oruca alışmaları için öğle vaktine kadar oruç tutarlardı. Buna "tekne orucu" denirdi. Bu geleneğe günümüzde de şahit olabiliriz.

Arife Çiçeği: 'Arife Çiçeği' kavramı; bayramdan birkaç gün önce yapılan alışverişin ardından çocukların sabırsızlanarak giysilerini bayramdan bir gün önce, yani Arife günü, giyerek dolaşması olarak tanımlanırdı.

Ramazanın Etkinlikleri: Ramazanın on beşinden sonra Bayezid, Fatih ve Hırka-i Şerif gibi selatin camilerinin avlusunda kurulan sergiler, teravih namazları, mahyalar, kandiller, top atışları, mukabeleler, Hırka-i Saadet ziyaretleri İstanbul'un göze çarpan özelliklerindendi. Bunlara ek olarak Karagöz, meddah, ortaoyunları gibi eğlenceler de düzenlenirdi.

hacivat-karagoz

Paylaşma Ayı: İhtiyaç sahiplerinin en çok gözetildiği bu ayda ekmek, pirinç, yağ, et, bal, arpa, kahve, nohut ve pamuk gibi erzak ve eşyalar dağıtılırdı.


Bu sene de Ramazan ayının sonuna geldik.
Allah nice Ramazanlara sağlık, sıhhat ve mutluluk ile erişmeyi nasip etsin. 

Blog Son Eklenenler
Selahaddin Eyyubi Kimdir ?

Selahaddin Eyyubi Kimdir ?

Dizi aksesuarları

Selahaddin Eyyubi Eyyubi hanedanının kurucusu ve ilk hükümdarıdır. 1187 yılında Kutsal Toprakları Haçlılardan geri almak için bir ordu kurdu ve ordusuyla birlikte 4 Temmuz 1187'de gerçekleşen Hıttin Muharebesi'nde Kudüs Kralı Lüzinyan Kralı Guy'ın ordusunun büyük bir kısmını yok etti. 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Haçlıların elinden alarak bölgedeki 88 yıllık Hıristiyan egemenliğine son verdi ve şehri İslam dünyasına geri verdi. Üçüncü Haçlı Seferi Selahaddin'in ordusu Frank mevzilerini kuşatıyordu, ancak sonunda Philip ve Richard'ın ordularının gelişi dengeyi Haçlılar lehine değiştirdi. Şehir nihayet 12 Temmuz 1191'de Selahaddin'in filosunun büyük kısmını oluşturan 70 geminin ele geçirilmesiyle ele geçirildi.Haçlılar daha sonra güneye, Kudüs'e doğru yürüdüler ve sahil boyunca ilerlerken Selahaddin'in ordusunu taciz ettiler. Daha sonra 7 Eylül 1191'de Arsuf ovasında büyük çaplı bir savaş yaşandı. Haçlılar zaferi kazandı, ancak Müslümanların kayıpları önemli değildi. Ne Acre ne de Arsuf, Selahaddin'in ordusuna ciddi hasar vermemiş olsa da, arka arkaya iki yenilgi ve ardından Ağustos 1192'de Jaffa'nın I. Richard tarafından ele geçirilmesi, Selahaddin'in çağdaşları arasındaki itibarını zayıflattı. İslam Dünyası'nı Birleştirmek Mısır Sultanı olan Selahaddin, Nureddin'in Suriye'deki muzafferiyetini 1174'te Şam'ı zaptetmesiyle tekrar etti. Selahaddin, Sünni Ortodoksluğun koruyucusu olduğunu ilan etti ve onun Kahire'deki Şii halifesini vazifeden alması ve devletini Sıkı İslam hukukuyla teşkilatlandırılması bu iddiaya ciddi bir ağırlık verdi. Vefat ve Mirası Selahaddin, kısa bir süre sonra 4 Mart 1193'te Şam'da öldüğü için Haçlıların ayrılışından yararlanamadı. O zamanlar sadece 55 veya 56 yaşındaydı ve muhtemelen onlarca yıl süren kampanyalar nedeniyle fiziksel yaralanmalardan ölmüştü. Kırılgan ve çoğu zaman istikrarsız olan Müslüman Birliği, ana liderinin ölümünden sonra hızla dağıldı.

Devamını Oku
17.10.2023
Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir, Hayatı ve Zaferleri

Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir, Hayatı ve Zaferleri

Anı Yüzük Tarih

Büyük Türk denizcisi Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatı ile ilgili bilmedikleriniz bu yazımızda sizi bekliyor!

Devamını Oku
05.06.2023
Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Anı Yüzük Tarih

Malazgirt kahramanı büyük komutan Sultan Alparslan'ın hayatı bu yazımızda!

Devamını Oku
31.08.2021
Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi Dönemsel Bazı Sembol ve Motifler

Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi Dönemsel Bazı Sembol ve Motifler

Dizi aksesuarları

TRT'de kısa bir süre sonra seyircisiyle buluşacak olan " Uyan ış : Büyük Selçuklu " dizisi, toplumun tarih nostaljisini yeniden harekete geçirecek bir motivasyonla gelmektedir. Büyük Selçuklu Dönemi , başarılarını ve zaferlerini birçok sembolle ve motifle kodlayarak tarihsel kayıtlara geçen önemli bir dönemdir. Aksesuar tarafında da değerlendirilebilecek ve insanların tarihle yeniden buluşmasını ve bütünleşmesini sağlayacak o sembol ve motiflerden bazılarını blog yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını Oku
28.09.2020
Mistik Topaz Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mistik Topaz Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Taşlar

Doğadan aldığı enerjisiyle ve güçlü imajıyla nesiller boyu ilgi odağı olan Mistik Topaz'ın hikâyesine göz atın! 

Devamını Oku
31.10.2019
Zultanit Taşı (Sultan Taşı) Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zultanit Taşı (Sultan Taşı) Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Taşlar

İsmini Osmanlı padişahlarından alan ve otoritenin ışıltılı bir timsali olarak konumlanan Zultanit (Sultan) Taşı'nın ihtişamlı hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
31.10.2019
Malakit'in Kesif Hikâyesi

Malakit'in Kesif Hikâyesi

Doğal Taşlar

Yüzyıllar boyunca doğada varlığını sürdüren ve tinsel misyonunu insan bedenine taşıyan Malakit'in kesif hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
30.10.2019
Kaplangözü Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Kaplangözü Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Doğal Taşlar

Doğadan aldığı enerjisiyle insana ilham kaynağı olan Kaplangözü Taşı'nın hikâyesini sizler için yazdık!

Devamını Oku
30.10.2019
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.