Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü
31.08.2021

Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Sultan Alparslan
Doğum adı Muhammed bin Davud Çağrı olan Alparslan Büyük Selçuklu Devleti’nin ikinci sultanıdır. Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya gelişlerini yöneten askeri komutan ve hükümdardır. Büyük Selçuklu Devleti’nin kurucularından Horasan valisi Çağrı Bey’in oğlu ve Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in yeğenidir. Devletin kuruluş döneminde güç koşullarda yetişmiştir. İlk gençlik yıllarında arkadaşlarından oluşan kendi birliğiyle katıldığı Dandanakan gibi savaşlardaki başarısıyla dikkat çekmiş, babasının ölümünden sonra Horasan valiliğini üstlenmiştir.

Alparslan-Selcuklu


Tahta Çıkışı
Tuğrul Bey ölünce Selçuklu ülkesinde taht kavgaları başladı. Oğlu olmayan Tuğrul Bey vasiyetinde Çağrı Bey’in oğullarından Süleyman’ın tahta geçmesini vasiyet etmişti. Selçuklu veziri Amid’ül Mülk bu vasiyeti yerine getirdi ve Rey kentinde Süleyman’ı sultan olarak tahta çıkardı. Ancak Çağrı Bey’in öteki oğlu Alparslan bazı emir ve şehzadelerle birlikte Süleyman’ın sultanlığını tanımadılar. Kazvin şehrinde Alparslan adına hutbe okundu. Alparslan Rey şehrinde Selçuklu adına tahta geçti.

Alparslan-Uyanis-Selcuklu


Seferleri
İlk seferini Gürcistan ve Doğu Anadolu bölgesine yaptı. Bu seferde oğlu Melikşah ve veziri Nizamülmülk de bulunuyordu. Bizans'ın elinde bulunan Kars ve Ani bölgesine kadar ilerleyerek buraları ele geçirdi. Bu fethi neticesinde Abbasi Halifesi Alparslan’a "Ebu-Feth" yani “Fetihlerin Babası” lakabını vermiştir.
Alparslan Fatımi Devleti’ni ortadan kaldırmak ve Mısır’ı ele geçirmek maksadıyla bir sefer düzenledi ve önce Bizans topraklarına girdi. 1071 yılında Bizans hakimiyetindeki Urfa’yı kuşattıysa da başarılı olamadı. Urfa’dan Halep’e hareket eden Alparslan burayı kuşatarak şehrin anahtarlarını teslim aldı. Şam’a yönelen Alparslan Bizans İmparatoru Romen Diyojen’in büyük bir ordu toplayarak Müslüman topraklarına sefere çıktığını haber aldı ve süratle geri döndü. İki ordu Malazgirt ovasında karşılaştı. Alparslan komutasındaki Selçuklu ordusu kendinden sayıca üstün olan Bizans ordusunu mağlup etti ve Bizans imparatoru Romen Diyojen’i esir aldı. Böylece Malazgirt bir zaferle sonuçlandı ve Alparslan sayesinde Anadolu Türklerin yurdu oldu.

Sultan-Alparslan


Ölümü
Sultan Alparslan batıda olduğu kadar doğuda da topraklarını genişletmeye çalışmıştı. O zaman anlaşmazlığa düştüğü Karahanlılar üzerine bir sefer düzenledi ve Ceyhun nehrini ele geçirdi. Ancak onun ölümüyle bu sefer yarıda kaldı. Yusuf el-Harezmi adlı bir kale kumandanı Alparslan’ı hançerleyerek ölümüne sebep oldu.

Blog Son Eklenenler
Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir, Hayatı ve Zaferleri

Büyük Türk denizcisi Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatı ile ilgili bilmedikleriniz bu yazımızda sizi bekliyor!

Devamını Oku
31.08.2021
Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Malazgirt kahramanı büyük komutan Sultan Alparslan'ın hayatı bu yazımızda!

Devamını Oku
31.08.2021
Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi Dönemsel Bazı Sembol ve Motifler

TRT'de kısa bir süre sonra seyircisiyle buluşacak olan " Uyan ış : Büyük Selçuklu " dizisi, toplumun tarih nostaljisini yeniden harekete geçirecek bir motivasyonla gelmektedir. Büyük Selçuklu Dönemi , başarılarını ve zaferlerini birçok sembolle ve motifle kodlayarak tarihsel kayıtlara geçen önemli bir dönemdir. Aksesuar tarafında da değerlendirilebilecek ve insanların tarihle yeniden buluşmasını ve bütünleşmesini sağlayacak o sembol ve motiflerden bazılarını blog yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını Oku
28.09.2020
Mistik Topaz Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğadan aldığı enerjisiyle ve güçlü imajıyla nesiller boyu ilgi odağı olan Mistik Topaz'ın hikâyesine göz atın! 

Devamını Oku
31.10.2019
Zultanit Taşı (Sultan Taşı) Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İsmini Osmanlı padişahlarından alan ve otoritenin ışıltılı bir timsali olarak konumlanan Zultanit (Sultan) Taşı'nın ihtişamlı hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
31.10.2019
Malakit'in Kesif Hikâyesi

Yüzyıllar boyunca doğada varlığını sürdüren ve tinsel misyonunu insan bedenine taşıyan Malakit'in kesif hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
30.10.2019
Kaplangözü Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Doğadan aldığı enerjisiyle insana ilham kaynağı olan Kaplangözü Taşı'nın hikâyesini sizler için yazdık!

Devamını Oku
30.10.2019
Hematit Taşı Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Çelik üretiminde ve gümüş aksesuarlarda sıkça kullanılan Hematit Taşı hakkında öğrenmek istediğiniz her şeye bu yazıya göz atarak ulaşabilirsiniz!

Devamını Oku
30.10.2019
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.