x
Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Yüzüğü ilk kim buldu?
22.05.2017

Yüzüğü ilk kim buldu?

Her şeyin bir ilki bir başlangıcı var elbette. İnsanoğlu kimi zaman gidebildiği kadar eskilere gitmek ve her şeyin ilk hikâyesine ulaşmak istiyor. Tıpkı babalarımızın ansiklopedilerde şimdilerde bizlerin de Google’da aradığı gibi. “Yüzüğü ilk kim buldu?” Kadın ve erkeğin ortak olarak kullandığı bu aksesuarın tarihini merak edenler sizler için geçmişe gidiyoruz. İşte o merak edilen sorunun yanıtı…

Yüzük aksesuarı günümüzde çok sayıda farklı şekil ve taşıdığı anlam sebebiyle oldukça çeşitleri olan bir aksesuardır. Kadın ve erkek olarak farklı şekillerde tasarımlanan bu aksesuar geçmişte hayatımızın neresindeydi? Zamanda yolculuk ettiğimizde yüzüğün hikayesinin madenlerin buluş serüveniyle birlikte ilerlediğini söyleyebiliriz.  Tarih öncesi çağlara gidildiğinde ilk olarak Tunç devrinde yüzük aksesuarına benzer araçlar görebiliyoruz. Bu dönemde yapılan yüzükler estetik kaygılar olmaksızın kalın halkalar şeklinde üretilmiş mühür ve nişanlılığın temsili olarak kullanılmıştır. İlk süslü işçiliği olan yüzüklere Girit ve Miken gibi uygarlıklarda rastlanmıştır.

yuzugu-kim-buldu1

Antik yunan döneminde yüzük bir aksesuardan ziyade sınıf farklarını ortaya koyan bir araç olarak kullanılmıştır. Roma döneminde ilk olarak demirden alyans yapılmıştır. Alyans kelimesi dilimize İngilizce’den geçen “Allience” ittifak yapmak, anlaşmak” anlamı taşır.  Parmaklarımızdan birisine ismini veren yüzük, alyans olarak 2.Ramses'in karısı Nefertari tarafından yüzük parmağımıza takılmış,sadece o parmağımızdan kalbimize giden bir aşk damarının olduğu (Vena-Amoris) o tarihlerde ortaya çıkmıştır.

yuzugu-kim-buldu2

Böylece Hristiyan dünyasında 9.Yüzyılda Papa'nın emri ile söz yüzüğü takılmaya başlanmıştır. İslam dünyası üzerinden bakıldığında ise Hz.Ali ve Muaviye arasında geçen hakem olayında yüzüğün sembolik olarak başrolde olduğu görülür. Yüzük halifeyi tayin etmiştir.  Helenistik dönemde yüzüklerin üzerine değerli taşlar konmaya başlanmış ve ayak parmağına yüzük takılması Hindistan'dan öbür ülkelere yayılmıştır.

Osmanlı tarihinde ise Yıldırım Beyazıt Ankara savaşında Timur'a esir düşünce yüzüğünün içinde ki zehiri içerek hayatına son verdiği rivayet olunur.

yuzugu-kim-buldu3

Günümüzde günlük hayatın vazgeçilmez aksesuarı olan yüzükler pek çok model seçeneğiyle parmaklarımızı süslüyor.  Bazen evlilik teklifini ifade eden tek taş bazen söz bazen nişan yüzüğü olabiliyor ya da şıklığımızı tamamladığımız trend yüzükler. Anlamı her ne olursa olsun yüzük geçmişten günümüze ulaşmış en özel aksesuarlar arasında yer almakta.

Blog Son Eklenenler
Selahaddin Eyyubi Kimdir ?

Selahaddin Eyyubi Kimdir ?

Dizi aksesuarları

Selahaddin Eyyubi Eyyubi hanedanının kurucusu ve ilk hükümdarıdır. 1187 yılında Kutsal Toprakları Haçlılardan geri almak için bir ordu kurdu ve ordusuyla birlikte 4 Temmuz 1187'de gerçekleşen Hıttin Muharebesi'nde Kudüs Kralı Lüzinyan Kralı Guy'ın ordusunun büyük bir kısmını yok etti. 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Haçlıların elinden alarak bölgedeki 88 yıllık Hıristiyan egemenliğine son verdi ve şehri İslam dünyasına geri verdi. Üçüncü Haçlı Seferi Selahaddin'in ordusu Frank mevzilerini kuşatıyordu, ancak sonunda Philip ve Richard'ın ordularının gelişi dengeyi Haçlılar lehine değiştirdi. Şehir nihayet 12 Temmuz 1191'de Selahaddin'in filosunun büyük kısmını oluşturan 70 geminin ele geçirilmesiyle ele geçirildi.Haçlılar daha sonra güneye, Kudüs'e doğru yürüdüler ve sahil boyunca ilerlerken Selahaddin'in ordusunu taciz ettiler. Daha sonra 7 Eylül 1191'de Arsuf ovasında büyük çaplı bir savaş yaşandı. Haçlılar zaferi kazandı, ancak Müslümanların kayıpları önemli değildi. Ne Acre ne de Arsuf, Selahaddin'in ordusuna ciddi hasar vermemiş olsa da, arka arkaya iki yenilgi ve ardından Ağustos 1192'de Jaffa'nın I. Richard tarafından ele geçirilmesi, Selahaddin'in çağdaşları arasındaki itibarını zayıflattı. İslam Dünyası'nı Birleştirmek Mısır Sultanı olan Selahaddin, Nureddin'in Suriye'deki muzafferiyetini 1174'te Şam'ı zaptetmesiyle tekrar etti. Selahaddin, Sünni Ortodoksluğun koruyucusu olduğunu ilan etti ve onun Kahire'deki Şii halifesini vazifeden alması ve devletini Sıkı İslam hukukuyla teşkilatlandırılması bu iddiaya ciddi bir ağırlık verdi. Vefat ve Mirası Selahaddin, kısa bir süre sonra 4 Mart 1193'te Şam'da öldüğü için Haçlıların ayrılışından yararlanamadı. O zamanlar sadece 55 veya 56 yaşındaydı ve muhtemelen onlarca yıl süren kampanyalar nedeniyle fiziksel yaralanmalardan ölmüştü. Kırılgan ve çoğu zaman istikrarsız olan Müslüman Birliği, ana liderinin ölümünden sonra hızla dağıldı.

Devamını Oku
17.10.2023
Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir, Hayatı ve Zaferleri

Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir, Hayatı ve Zaferleri

Anı Yüzük Tarih

Büyük Türk denizcisi Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatı ile ilgili bilmedikleriniz bu yazımızda sizi bekliyor!

Devamını Oku
05.06.2023
Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Anı Yüzük Tarih

Malazgirt kahramanı büyük komutan Sultan Alparslan'ın hayatı bu yazımızda!

Devamını Oku
31.08.2021
Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi Dönemsel Bazı Sembol ve Motifler

Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi Dönemsel Bazı Sembol ve Motifler

Dizi aksesuarları

TRT'de kısa bir süre sonra seyircisiyle buluşacak olan " Uyan ış : Büyük Selçuklu " dizisi, toplumun tarih nostaljisini yeniden harekete geçirecek bir motivasyonla gelmektedir. Büyük Selçuklu Dönemi , başarılarını ve zaferlerini birçok sembolle ve motifle kodlayarak tarihsel kayıtlara geçen önemli bir dönemdir. Aksesuar tarafında da değerlendirilebilecek ve insanların tarihle yeniden buluşmasını ve bütünleşmesini sağlayacak o sembol ve motiflerden bazılarını blog yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını Oku
28.09.2020
Mistik Topaz Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mistik Topaz Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Taşlar

Doğadan aldığı enerjisiyle ve güçlü imajıyla nesiller boyu ilgi odağı olan Mistik Topaz'ın hikâyesine göz atın! 

Devamını Oku
31.10.2019
Zultanit Taşı (Sultan Taşı) Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zultanit Taşı (Sultan Taşı) Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Taşlar

İsmini Osmanlı padişahlarından alan ve otoritenin ışıltılı bir timsali olarak konumlanan Zultanit (Sultan) Taşı'nın ihtişamlı hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
31.10.2019
Malakit'in Kesif Hikâyesi

Malakit'in Kesif Hikâyesi

Doğal Taşlar

Yüzyıllar boyunca doğada varlığını sürdüren ve tinsel misyonunu insan bedenine taşıyan Malakit'in kesif hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
30.10.2019
Kaplangözü Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Kaplangözü Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Doğal Taşlar

Doğadan aldığı enerjisiyle insana ilham kaynağı olan Kaplangözü Taşı'nın hikâyesini sizler için yazdık!

Devamını Oku
30.10.2019
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.