x
Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
KUDÜS’ÜN TRAJİK TARİHİ
15.12.2017

KUDÜS’ÜN TRAJİK TARİHİ

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz günlerde, İsrail'deki Amerika Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması hakkındaki kararı onaylamasıyla başlayan Kudüs tartışması yeniden tarihin sayfalarına dönmemizi sağladı.

Bu tartışmalı karar hızla gündem konusu oldu ve Kudüs hakkında birçok şey yazıldı, çizildi.Peki, Kudüs'ü nasıl almıştık ve nasıl kaybettik? Türkler açısından Kudüs’ün önemi nedir? Merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı bu yazıda.

Arapça yüzükler için tıkla 

KUDÜS NEREDE?

kudus-nerede

Yabancı dillerde daha çok Jerusalem olarak anılan Kudüs, Mısır yakınında ve Akdeniz kıyılarından yaklaşık 50 km içeride bulunan ve Siyon Dağı'ndan  Mescid-i Aksa'ya birçok kutsal mekana ev sahipliği yapan kutsal bir şehir. Dini kitaplarda yapılan atıflar nedeniyle de sürekli rekabet edilen daimi bir bir savaş bölgesi toprağı.

KUDÜS’ÜN TARİHİ

kudusun-tarihi

638 yılında İslam halifesi Ömer ile başlayan Kudüs hakimiyetini 1071 yılında Alparslan devam ettirmişti fakat hakimiyet 1099 yılında başlayan Haçlı seferlerine kadar sürebildi hakimiyet artık Hristiyanlarındı. Küdüs ile hasretlik aradan geçen 88 yıl sonra bitecek bu hasreti Ünlü komutan Selahattin Eyyübi sonlandıracaktı.

Bu zafer 1516 yılında Yavuz Sultan Selim’in zaferi ile 400 senelik hakimiyeti başlatacak ve Kudüs Osmanlı toprağı olacaktı. Bu tarihlerden günümüze yaklaştıkça özellikle 1850'lerden sonra Kudüs'ün nüfusu hızla artmaya başladı. Rakamlara göre, 1900'e gelindiğinde bölgede Yahudi nüfusu çoğunluktaydı. 2.Abdülhamid’in devletle ilgili sorunlara yoğunlaşması burada nufüs yoğunluğu ile ilgilenmesini zorlaştırmıştı. Ardından gelen birinci dünya savaşı ve burada özellikle İngiliz casus Lawrence'in bölgedeki faaliyetleri Kudüs’ün kaybını hızlandırdı.  Birde ihanet vardı tabii. Şerif Hüseyin'in çeşitli vaatler sonucunda İngiliz saflarına geçmesi, bölgedeki Osmanlı savunmasına ciddi bir darbe vurmuştu. 400 yıllık hakimiyet 9 Aralık 1917'de orduların geri çekilişiyle İngiliz kontrolüne geçecekti.

BÜYÜK KUDÜS MİTİNGİ

mescid-i aksa

Günümüzde Kudüs üzerinde Türkiye’nin gösterdiği bu hassasiyet de tarihi bir bilinçten geliyor. Filistin’de başlayan protestolar Türkiye tarafından da ülke içinde destekleniyor. “Kudüs İslamındır” sloganlarıyla başlayan bu mitingler diğer Müslüman ülkelere de yayıldı. Ülkemizde düzenlenen büyük Kudüs mitinginde başta Amerika olmak üzere tüm emperyal güçler kınandı.

kudus-mitingi

Filistin’de düzenlenen protestolara 16 yaşındaki Fevzi El-Cuneydi isimli Filistin'li çocuğun, 25'e yakın silahlı İsrail askeri tarafından gözaltına alındığı bu fotoğraf damga vurdu. Siz de paylaşımlarınızla Filistin’e destek olabilir, yanlarında olduğunuzu gösterebilirsiniz.

Yazımıza Kudüslü cesur kadınların Mescid-i Aksa’da İsrail askerlerine karşı dik duruşunu gösterdiği video ile son veriyoruz.

Blog Son Eklenenler
Selahaddin Eyyubi Kimdir ?

Selahaddin Eyyubi Kimdir ?

Dizi aksesuarları

Selahaddin Eyyubi Eyyubi hanedanının kurucusu ve ilk hükümdarıdır. 1187 yılında Kutsal Toprakları Haçlılardan geri almak için bir ordu kurdu ve ordusuyla birlikte 4 Temmuz 1187'de gerçekleşen Hıttin Muharebesi'nde Kudüs Kralı Lüzinyan Kralı Guy'ın ordusunun büyük bir kısmını yok etti. 2 Ekim 1187'de Kudüs'ü Haçlıların elinden alarak bölgedeki 88 yıllık Hıristiyan egemenliğine son verdi ve şehri İslam dünyasına geri verdi. Üçüncü Haçlı Seferi Selahaddin'in ordusu Frank mevzilerini kuşatıyordu, ancak sonunda Philip ve Richard'ın ordularının gelişi dengeyi Haçlılar lehine değiştirdi. Şehir nihayet 12 Temmuz 1191'de Selahaddin'in filosunun büyük kısmını oluşturan 70 geminin ele geçirilmesiyle ele geçirildi.Haçlılar daha sonra güneye, Kudüs'e doğru yürüdüler ve sahil boyunca ilerlerken Selahaddin'in ordusunu taciz ettiler. Daha sonra 7 Eylül 1191'de Arsuf ovasında büyük çaplı bir savaş yaşandı. Haçlılar zaferi kazandı, ancak Müslümanların kayıpları önemli değildi. Ne Acre ne de Arsuf, Selahaddin'in ordusuna ciddi hasar vermemiş olsa da, arka arkaya iki yenilgi ve ardından Ağustos 1192'de Jaffa'nın I. Richard tarafından ele geçirilmesi, Selahaddin'in çağdaşları arasındaki itibarını zayıflattı. İslam Dünyası'nı Birleştirmek Mısır Sultanı olan Selahaddin, Nureddin'in Suriye'deki muzafferiyetini 1174'te Şam'ı zaptetmesiyle tekrar etti. Selahaddin, Sünni Ortodoksluğun koruyucusu olduğunu ilan etti ve onun Kahire'deki Şii halifesini vazifeden alması ve devletini Sıkı İslam hukukuyla teşkilatlandırılması bu iddiaya ciddi bir ağırlık verdi. Vefat ve Mirası Selahaddin, kısa bir süre sonra 4 Mart 1193'te Şam'da öldüğü için Haçlıların ayrılışından yararlanamadı. O zamanlar sadece 55 veya 56 yaşındaydı ve muhtemelen onlarca yıl süren kampanyalar nedeniyle fiziksel yaralanmalardan ölmüştü. Kırılgan ve çoğu zaman istikrarsız olan Müslüman Birliği, ana liderinin ölümünden sonra hızla dağıldı.

Devamını Oku
17.10.2023
Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir, Hayatı ve Zaferleri

Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir, Hayatı ve Zaferleri

Anı Yüzük Tarih

Büyük Türk denizcisi Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatı ile ilgili bilmedikleriniz bu yazımızda sizi bekliyor!

Devamını Oku
05.06.2023
Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Sultan Alparslan Hayatı, Zaferleri ve Ölümü

Anı Yüzük Tarih

Malazgirt kahramanı büyük komutan Sultan Alparslan'ın hayatı bu yazımızda!

Devamını Oku
31.08.2021
Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi Dönemsel Bazı Sembol ve Motifler

Uyanış: Büyük Selçuklu Dizisi Dönemsel Bazı Sembol ve Motifler

Dizi aksesuarları

TRT'de kısa bir süre sonra seyircisiyle buluşacak olan " Uyan ış : Büyük Selçuklu " dizisi, toplumun tarih nostaljisini yeniden harekete geçirecek bir motivasyonla gelmektedir. Büyük Selçuklu Dönemi , başarılarını ve zaferlerini birçok sembolle ve motifle kodlayarak tarihsel kayıtlara geçen önemli bir dönemdir. Aksesuar tarafında da değerlendirilebilecek ve insanların tarihle yeniden buluşmasını ve bütünleşmesini sağlayacak o sembol ve motiflerden bazılarını blog yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını Oku
28.09.2020
Mistik Topaz Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Mistik Topaz Taşının Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Taşlar

Doğadan aldığı enerjisiyle ve güçlü imajıyla nesiller boyu ilgi odağı olan Mistik Topaz'ın hikâyesine göz atın! 

Devamını Oku
31.10.2019
Zultanit Taşı (Sultan Taşı) Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Zultanit Taşı (Sultan Taşı) Nedir, Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Taşlar

İsmini Osmanlı padişahlarından alan ve otoritenin ışıltılı bir timsali olarak konumlanan Zultanit (Sultan) Taşı'nın ihtişamlı hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
31.10.2019
Malakit'in Kesif Hikâyesi

Malakit'in Kesif Hikâyesi

Doğal Taşlar

Yüzyıllar boyunca doğada varlığını sürdüren ve tinsel misyonunu insan bedenine taşıyan Malakit'in kesif hikâyesine göz atın.

Devamını Oku
30.10.2019
Kaplangözü Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Kaplangözü Taşı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Doğal Taşlar

Doğadan aldığı enerjisiyle insana ilham kaynağı olan Kaplangözü Taşı'nın hikâyesini sizler için yazdık!

Devamını Oku
30.10.2019
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.