x
Benzersiz Parçalar Eşsiz ANI'LAR
Müşteri Destek Hattı : 05059963419
Menü
KUDÜS’ÜN TRAJİK TARİHİ
15.12.2017

KUDÜS’ÜN TRAJİK TARİHİ

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz günlerde, İsrail'deki Amerika Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması hakkındaki kararı onaylamasıyla başlayan Kudüs tartışması yeniden tarihin sayfalarına dönmemizi sağladı.

Bu tartışmalı karar hızla gündem konusu oldu ve Kudüs hakkında birçok şey yazıldı, çizildi.Peki, Kudüs'ü nasıl almıştık ve nasıl kaybettik? Türkler açısından Kudüs’ün önemi nedir? Merak ettiğiniz tüm soruların yanıtı bu yazıda.

Arapça yüzükler için tıkla 

KUDÜS NEREDE?

kudus-nerede

Yabancı dillerde daha çok Jerusalem olarak anılan Kudüs, Mısır yakınında ve Akdeniz kıyılarından yaklaşık 50 km içeride bulunan ve Siyon Dağı'ndan  Mescid-i Aksa'ya birçok kutsal mekana ev sahipliği yapan kutsal bir şehir. Dini kitaplarda yapılan atıflar nedeniyle de sürekli rekabet edilen daimi bir bir savaş bölgesi toprağı.

KUDÜS’ÜN TARİHİ

kudusun-tarihi

638 yılında İslam halifesi Ömer ile başlayan Kudüs hakimiyetini 1071 yılında Alparslan devam ettirmişti fakat hakimiyet 1099 yılında başlayan Haçlı seferlerine kadar sürebildi hakimiyet artık Hristiyanlarındı. Küdüs ile hasretlik aradan geçen 88 yıl sonra bitecek bu hasreti Ünlü komutan Selahattin Eyyübi sonlandıracaktı.

Bu zafer 1516 yılında Yavuz Sultan Selim’in zaferi ile 400 senelik hakimiyeti başlatacak ve Kudüs Osmanlı toprağı olacaktı. Bu tarihlerden günümüze yaklaştıkça özellikle 1850'lerden sonra Kudüs'ün nüfusu hızla artmaya başladı. Rakamlara göre, 1900'e gelindiğinde bölgede Yahudi nüfusu çoğunluktaydı. 2.Abdülhamid’in devletle ilgili sorunlara yoğunlaşması burada nufüs yoğunluğu ile ilgilenmesini zorlaştırmıştı. Ardından gelen birinci dünya savaşı ve burada özellikle İngiliz casus Lawrence'in bölgedeki faaliyetleri Kudüs’ün kaybını hızlandırdı.  Birde ihanet vardı tabii. Şerif Hüseyin'in çeşitli vaatler sonucunda İngiliz saflarına geçmesi, bölgedeki Osmanlı savunmasına ciddi bir darbe vurmuştu. 400 yıllık hakimiyet 9 Aralık 1917'de orduların geri çekilişiyle İngiliz kontrolüne geçecekti.

BÜYÜK KUDÜS MİTİNGİ

mescid-i aksa

Günümüzde Kudüs üzerinde Türkiye’nin gösterdiği bu hassasiyet de tarihi bir bilinçten geliyor. Filistin’de başlayan protestolar Türkiye tarafından da ülke içinde destekleniyor. “Kudüs İslamındır” sloganlarıyla başlayan bu mitingler diğer Müslüman ülkelere de yayıldı. Ülkemizde düzenlenen büyük Kudüs mitinginde başta Amerika olmak üzere tüm emperyal güçler kınandı.

kudus-mitingi

Filistin’de düzenlenen protestolara 16 yaşındaki Fevzi El-Cuneydi isimli Filistin'li çocuğun, 25'e yakın silahlı İsrail askeri tarafından gözaltına alındığı bu fotoğraf damga vurdu. Siz de paylaşımlarınızla Filistin’e destek olabilir, yanlarında olduğunuzu gösterebilirsiniz.

Yazımıza Kudüslü cesur kadınların Mescid-i Aksa’da İsrail askerlerine karşı dik duruşunu gösterdiği video ile son veriyoruz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.